scroll to top

LKQ Fource

LKQ is een wereldwijde distributeur van auto-onderdelen en -toebehoren. Hollandse Nieuwe kreeg de opdracht LKQ te ondersteunen bij de overgang naar een nieuwe kantooromgeving. Vier verdiepingen van het multitenant gebouw aan de Watermanweg in Rotterdam zijn getransformeerd in een innovatieve, activiteitsgerelateerde werkomgeving die ontmoetingen en samenwerking bevordert – de kernredenen waarom medewerkers naar kantoor komen. Het moest een inspirerende werkomgeving worden waarbij de identiteit van LKQ voelbaar is en werknemers zich thuis voelen.

OPDRACHTGEVER LKQ Fource
PROGRAMMA
Kantoor
OPLEVERING 2023
OPPERVLAKTE 3.200 M²
LOCATIE Rotterdam

Ruimtelijke zonering voor optimale functionaliteit

 
Het ontwerp maakt slim gebruik van de architectuur van het gebouw. Bij aankomst met de lift betreedt men het open sociale gebied, dat zich bevindt in het ronde deel van de verdieping. Dit gebied is uitgerust met een royale pantry en biedt een scala aan zitplekken met bijna 360-graden uitzicht. Hier vindt men een verscheidenheid aan zitopties, waaronder lounges, hoge tafels, bistrotafels en grote gemeenschappelijke tafels – allemaal ontworpen om ontmoetingen en diverse werkvormen te faciliteren. Daarnaast fungeren vergaderruimtes als akoestische en visuele buffer tussen het sociale gebied en de werkruimtes. Dankzij deze buffers ontstaat een open en toegankelijke omgeving, zonder deuren maar met behoud van privacy.

Een geoptimaliseerde werkruimte

 
Het werkgebied is opgedeeld in open en gesloten ruimtes. De gesloten ruimtes die als buffers dienen, zijn in een diagonale lijn geplaatst langs de gevel. Deze diagonale plaatsing zorgt niet alleen voor een speels effect, maar maximaliseert ook de daglichttoetreding. Het ontwerp omvat een mix van werkplekken, focusgebieden en overlegruimtes, zodat er altijd een geschikte plek beschikbaar is voor elke werksituatie. Bijzondere aandacht is besteed aan de akoestiek. Naast akoestische plafonds en schermen tussen bureaus zijn wanden bekleed met akoestisch materiaal. Voor een bedrijf dat voorheen gewend was aan afgesloten kantoorruimtes, is akoestiek een essentieel aandachtspunt.


Automotive-inspiratie voor uitstraling en sfeer

 
Het ontwerp is geïnspireerd op de details uit de automotive wereld. De gesloten ruimtes zijn ontworpen als auto’s in een autoshowroom, met een glanzende metalen buitenkant en een glazen middenstrook. De binnenkant heeft een hoge mate van comfort. Gestoffeerde wandbekleding en vloerbedekking met patronen die doen denken aan de auto-industrie dragen bij aan de sfeer. De verschillende tinten blauw verwijzen naar de wereldwijde huisstijl van LKQ. Houten accenten verwijzen naar de luxe houten dashboards van vroegere auto’s en zorgen voor een warme toets, terwijl schuine lijnen en geperforeerd staal zorgen voor een spannende gelaagdheid en privacy. De open werkvloer is licht en fris, met wit- en grijstinten en vormt zo een contrast met de gesloten ruimtes.
 
Terwijl de kantoorvloeren een industriële uitstraling hebben met koele kleuren zoals wit, grijs, metallic en blauw, hebben de sociale ruimtes juist een warmere sfeer, met veel hout en groentinten. De gietvloer die beide gebieden verbindt voegt een vrolijk element toe met gekleurde flakes, als confetti in een verder rustige omgeving. Deze ruimtes bieden volop mogelijkheden voor ontmoeting en ontspanning, waarbij elementen uit de automotive-wereld subtiel worden geïntegreerd in de verlichtingsarmaturen en het spel met glanzende en matte materialen een extra dimensie toevoegt.

Duurzaamheid en materiaalgebruik

 
Bij al onze ontwerpen proberen we zo duurzaam mogelijke keuzes te maken. LED-verlichting en bewegingssensoren zorgen voor energie-efficiëntie. We maken gebruik van circulaire bronnen, zoals gerecycled papier voor akoestische plafonds en gietvloeren met flakes van afval uit rivier de Maas. In de werkruimtes worden gerecyclede tapijttegels gebruikt met een akoestische biobased achterzijde, en PET-vilt bekleedt de wanden om de akoestiek te verbeteren.

Partners

 
Dit project is mede gerealiseerd door verschillende deelnemende ontwerp partners en partijen, met wie wij zeer prettig hebben samengewerkt. Onze dank gaat uit naar:

PROJECT MANAGEMENT
Solved
AANNEMER Aertsgeerts
INSTALLATIE ADVISEUR Groen & Aldekamp
INTERIEURBOUW Van Assem
PROJECT INRICHTING Desque
FOTOGRAFIE Ewout Huibers