scroll to top

Naturalis Biodiversity Center

Onlangs is in Leiden het nieuwe Naturalis Biodiversity Center opgeleverd. Het museum en onderzoeksinstituut is na jarenlange verbouwing uitgebreid en gemoderniseerd. Hollandse Nieuwe is verantwoordelijk voor de complete interieur transformatie van het kantoorgedeelte voor medewerkers en onderzoekers.

Oplevering 2019
Netto m² 4000 m²
Opdrachtgever Naturalis
Locatie Leiden

 

Hollandse Nieuwe is intensief betrokken geweest bij zowel de werkplekstrategie, ondersteuning alsook het volledige interieurontwerp van de nieuwe werkomgeving. Samen met Naturalis is er door middel van workshops, analyses en meeloop trajecten een werkplekstrategie en ontwerp gemaakt. De uitdaging in deze strategie zat in de veelvoud van type werkzaamheden van de eindgebruiker. Onderzoekers, museum staf en ondersteunend personeel hebben allen verschillende wensen en activiteiten. De bouwkundige- en installatietechnische kaders van het gebouw speelden ook een belangrijke rol in de definitie van het ontwerp.

Concept

De vernieuwing van Naturalis betreft verschillende onderdelen. Het nieuwe museum, de laboratoria en de renovatie van het kantoorgedeelte, werden alle ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten. Het casco gerenoveerde kantoorgedeelte heeft Hollandse Nieuwe vervolgens volledig getransformeerd tot werkomgeving, ontmoetingsgebieden en balies.

Het ontwerpconcept is gebaseerd op de kerntaak van Naturalis: het onderzoeken van de natuur om biodiversiteit te behouden. Het tonen van de onderzoeksactiviteiten, de collectie en de rijkdom van de natuur was daarom belangrijk voor het interieurconcept. Een tweede uitgangspunt is de museumarchitectuur ook herkenbaar te maken in het kantoorgedeelte.. Het gebouw moet worden ervaren als één geheel, dus ook de werkomgeving.

De herkenbare eikenhouten kaders van het museum zijn daarom als vorm en module leidend geweest in het ontwerp van maatwerk wanden en afscheidingen. Naast eiken kaders en frames zijn er ook stalen frames ontworpen die zijn geïnspireerd op expositie meubels.
Er is gekozen voor een heldere, eenvoudige materialen selectie: eiken, wit, zwart, kleuraccenten, veel planten en grafische prints gerelateerd aan de Naturalis identiteit.

Ontwerp

Het kantoor bestaat uit zes verdiepingen, ontsloten via een grote vide en trappenhuis. De begane grond bestaat uit ontmoetingsruimtes met collectiebalies, vergaderfaciliteiten, werkplekken en studieplekken. Via de grote podiumtrap in de vide worden de kantoorverdiepingen ontsloten. De centrale vide is ingericht als ontmoetingsgebied met vergaderfaciliteiten, pantries en zitnissen.

De centraal gepositioneerde verticale vide splitst de twee kantoorruimtes per verdieping in twee gedeelten. Vergaderruimtes, concentratieruimtes en belplekken zijn om-en-om gepositioneerd tussen de werkplekken, waardoor er een balans tussen openheid en geslotenheid ontstaat.
Het eenvoudige palet van eiken, wit, grijs en zwart is gecomplimenteerd door een grafische laag. Deze laag is in samenwerking met grafisch bureau Betiche speciaal ontworpen voor Naturalis. Deze grafische laag bestaat uit abstracte, kleurrijke prints die de collectie en de rijkdom van de natuur weergeven. En uit privacy folies voor de vergaderruimtes die een abstractie vormen van deze natuurlijke patronen en zo een herkenbare en toch subtiele verwijzing vormen naar de collectie van Naturalis.