scroll to top

Westraven leading again

18 January 2024

The world is changing, and Westraven is changing along. In 2023, sustainability ambitions apply, and work is done in a different way. Together with cepezed, Moss, DGMR, Nelissen ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek, and engineer Multical, we won the tender to give shape to this.

 

Transparent

 
The Westraven office building is in a prominent and symbolic location, between the Amsterdam-Rhine Canal and the A12 highway in Utrecht, particularly considering its use by Rijkswaterstaat. Almost 20 years ago, cepezed designed the renovation and expansion of the building, including an innovative double facade. It has recently been announced that we have the opportunity to once again transform it. Westraven will change from a no-nonsense office building to a transparent government office, leading in sustainability.
 

Courtyard

 
Westraven is originally from the 1970s. In our proposal, the existing patios that were added in 2008 will be partially integrated into the interior space, making the entrance zone more attractive. This creates a square-like area with a clear view of the canal, the high-rise, and the two low wings. We have maximized the use of existing materials. For instance, the existing patio facade can be ‘flipped around’, eliminating the need for a new facade.

 

Biobased

 
In our vision, we prioritize biobased materials for new elements. New pavilions are constructed with wooden beams and wooden floorboards. Together with numerous new plants and trees in the full ground, Westraven will have a warmer atmosphere. The pavilions can function as separate spaces or be integrated into the whole. Seating along the canal-facing facade can be used for lunch around noon but also serves as pleasant meeting spots.
 

Awards

 
After its completion in 2008, Westraven’s transformation earned seven architecture awards in two years, including the Utrecht Rietveld Prize, the European Best Tall Building Award, and the Daylight Award. This time, as a team, we aim to set the bar at least as high.

Partners

CLIENT
Rijksvastgoedbedrijf
ARCHITECTURE cepezed
INTERIOR Hollandse Nieuwe, cepezedinterieur
GREEN SPECIALIST Moss
ADVISOR ACOUSTICS, FIRE, PHYSICS, SUSTAINABILITY DGMR
INSTALLATIONS Nelissen Ingenieursbureau
ENGINEER Pieters Bouwtechniek
CONSTRUCTION COST ADVISOR Multical